Wszystko o trzodzie chlewnej

Wielu z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, natomiast należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wtedy, jak karmić, czym karmić i dużo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach żąda od hodowcy zaangażowania ogromnych środków finansowych ale również licznej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niewłaściwe warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niesłychanie starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.

Drugą niesłychanie ważną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, elementów mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, idealne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezwykle ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki odpowiedniemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.